Lancaster bij herdenking 2016

De jaarlijkse herdenking bij het monument van ‘De 5 van Greup’ zal dit jaar worden opgeluisterd door een flypast van een vliegtuig van het type ‘Lancaster’. De Britse Royal Air Force heeft niet alleen haar deelname toegezegd, het bestuur is geïnformeerd dat er geen kosten in rekening zullen worden gebracht. Bestuursvoorzitter Bas Verbaas is bijzonder verheugd over het goede nieuws dat hem vanuit Engeland bereikte. ,,Hieruit blijkt dat kosten noch moeite worden gespaard om hun dankbaarheid en respect te tonen. We zijn enorm trots op deze geste”.

Een vlucht van een Lancaster in het buitenland is een zeldzaamheid. Er bestaan nog twee vliegwaardige exemplaren, de vlieg- en onderhoudskosten zijn bijzonder hoog. Het is een imposant viermotorig vliegtuig, dit type bommenwerper heeft gedurende WO II het leeuwendeel van de Britse bombardementsvluchten uitgevoerd.

Op 19 september 2016 is het precies 75 jaar geleden dat vijf mannen van Greup hulp aan geallieerde bemanningsleden met hun leven moesten bekopen. ,,We vergaderen nu frequent, we merken aan alle kanten dat er respectvol wordt meegewerkt aan deze omvangrijke herdenking.”

Knipsel ‘Lancaster bij herdenking 5 van Greup’ – AD Hoeksche Waard 24 augustus 2016

lancaster-bij-herdenking-adrd-24aug2016-768x902